fbpx

ПРВА СЕСИЈА ПОЛИТЕА 2018-2019

Првата свечена сесија на која гостин говорник беше г-нот Трифун Костовски го означи стартот на активностите на петтата генерација на Школата за лидерство и кариерен развој ПОЛИТЕА, проект во организација на Центарот за европски развој и интеграција. Сесијата се одржа во малата сала на НУ Завод и музеј Битола која е дом на пијаното кое…

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО ПЕТТА ГЕНЕРАЦИЈА НА ПОЛИТЕА

Центарот за европски развој и интеграција го oбјавува ВТОРИОТ повик за учество во петтата генерација на школата за лидерство и кариерен развој  ПОЛИТЕА. Повикот е отворен за сите кандидати на возраст од 17 до 27 години од подрачјето на Општина Битола. ВТОРИОТ ПОВИК ЌЕ ТРАЕ ОД 05.09.2018 до 05.10.2018 Школата ќе се реализира во периодот од  15.10.2018 – 15.04.2019 и ќе се состои…

прочитај повеќе

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО ПЕТТА ГЕНЕРАЦИЈА НА ПОЛИТЕА

           Центарот за европски развој и интеграција објавува повик за учество во петтата генерација на школата за лидерство и кариерен развој  ПОЛИТЕА. Повикот е отворен за сите кандидати на возраст од 17 до 27 години од подрачјето на Општина Битола. ПРВИОТ ПОВИК ЌЕ ТРАЕ ОД 28.05.2018 до 11.06.2018             Школата ќе се реализира во…

прочитај повеќе

ЧЕТВРТА СЕСИЈА – ПОЛИТЕА 2017-2018

Четвртата сесија со наслов НАЧИНИ НА ПЛАНИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО се одржа на 08.11.2017 Предавач на оваа сесија беше м-р Наташа Чавдаровска , претседател на ФОРУМ 16 – Битола истакнат младински работник со повеќегодишно искуствво во работата со млади. На сесијата низ интерактивни вежби, примери и дискусија учесниците имаа можност да научат  како да го планираат…

прочитај повеќе

ПЕТНАЕСЕТТА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА

Петнаесеттата сесија на ПОЛИТЕА се одржа на 16.03.2017 и носеше наслов – ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ПРЕТПРИЕМНИШТВОТО.  Оваа сесија го означи почетокот на четвртиот модул ПРЕТПРИЕМНИШТВО И ИНОВАЦИИ. Слушателите имаа можност да го проследат предавањето на Д-р Моника Марковска, професор на Факултетот за информациски и комуникациски технологии и еден од пионерите на воведување на претприемништвото како…

прочитај повеќе

ЧЕТИРИНАЕСЕТТА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА

Четиринаесеттата  сесоја на ПОЛИТЕА  се одржa на 09.03.2017  во Хотел Театар и беше замислена како критичка дискусија во контекст на  8-ми Март -Меѓународниот ден на жената. Сесијата го носеше насловот: –  ДАЛИ ЖЕНСКИТЕ ПРАВА СЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА?: помеѓу дискурсот на „модерни“ жени и „очајни“ домаќинки.  На оваа  сесија гостин предавач и модератор беше д-р Ангелина…

прочитај повеќе

ЕДИНАЕСЕТТА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА 2016

Вториот семестар  на ПОЛИТЕА започна со единаесеттата сесија која се одржа на 16.02.2017 во Хотел Театар.  Оваа сесија беше вовед во третиот модул МЕДИУМИ И ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ. Гостин  предавач на сесијата беше  Маја Богоевска, дипломиран новинар со децениско искуство во полето на медиуми и сегашен уредник во порталот Шеталиште. Во првиот дел на сесијата…

прочитај повеќе

ДЕВЕТТА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА 2016

Модулот Граѓански активизам  и граѓанско учество на деветтата сесија беше збогатен со несекојдневната можност на учесниците да се запознаат одблиску со личното искуство на оваа тема на предавачот , м-р Филип Јовановски,  визуелен уметник и граѓански активист. Магистрант на Факултетот за ликовни уметности, отсек – сликарство во Скопје. Од 2007-ма година, М-р Филип Јовановски  е…

прочитај повеќе

ОСМА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА 2016

           На 01 декември 2016-та година се одржа осмата сесија на Политеа насловена како „Еко – активизам – граѓански активизам или борба за живот?“. Оваа сесија е втора сесисија од вториот модул „Граѓанско учество и граѓански активизам.          Како предавач на оваа сесија имавме можност да го слушнеме…

прочитај повеќе

ВТОРА СЕСИЈА НА ПОЛИТЕА 2016

На 20.10.2016 се одржа втората сесија на ПОЛИТЕА со наслов – ПЕРСОНАЛНО СТРАТЕГИСКО ПЛАНИРАЊЕ: КАКО ДА ГО ДИЗАЈНИРАТЕ ВАШИОТ УСПЕХ. Д-р Моника Ангелоска-Дичовска, доцент на Економскиот факултет во Прилеп беше предавач на оваа сесија и ги мотивираше учесниците да размислуваат за сопствениот успех. Сесијата вклучуваше  два дела,  теоретски и практичен.  Преку теоретскиот дел учесниците се…

прочитај повеќе